The Bag Family (aka diy reversible drawstring (dice) bags, maar dat klinkt zo technisch)

img_1252.jpg
*Ik heb dus echt nog niemand ontmoet die Rummikub speelt zonder zak?

Een maandje geleden vond ik een compleet spel Rummikub bij de kringloop – die echte ouderwetse versie met van die supergrote stenen die we altijd spelen bij mijn pake en beppe. Needless to say, I needed it.

Er moest alleen wel een zak om die stenen heen, want anders kun je niet grabbelen*. Nu heeft mijn beppe er zelf een zak omheen genaaid, maar ik vind dat altijd zo’n slap geval. Model washandje, maar dan van ‘gewone’ stof. Niks an. Nee, mijn Rummikub verdiende een móóie zak.

In mijn hoofd zag ik het al helemaal voor me: een stevige zak, met zo’n onderkantje zodat ‘ie op tafel kon blijven staan, en dan ook nog een binnenzak (want die naden zijn altijd zo lelijk) en een trekkoordje.

img_1256.jpg
Mijn beppe wilde er ook wel eentje, maar dan met meer ‘grabbelruimte’

Enige probleempje: hoe heet zoiets? Want zonder een naam kun je moeilijk een patroon vinden en ain’t no way dat ik dat zelf uit kan vinden. I mean, ik heb nog nooit genaaid, dus hoe dan?! Anyway, na een uur Googlen had ik ineens de jackpot te pakken: het was een reversible drawstring bag! Eureka!

Ik vond ook echt een supermooie tas, alleen de uitleg was alleen maar plaatjes en ik kon er geen pindakaas van maken. HOE KOM JE VAN HET ENE NAAR HET ANDERE PLAATJE. WHAT DOES THAT V-SHAPE MEAN. WHY IS THAT CIRCLED, WHAT DOES IT MEAN.

Na nog 1894 uur Googlen ging ik maar een filmpje kijken op YouTube, want ja. En ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar HOERA voor cookies. Naast mijn zeer verantwoorde (ahum) filmpje stonden ineens allemaal tutorials voor zakjes en dingetjes. En na drie keer doorklikken vond ik een tutorial voor een dice bag en alles aan het filmpje was fantastisch, echt, laf dat kind.

Dus toen zocht ik stofjes achterin de kast en toverde ik uit de rommelkamer een naaimachine tevoorschijn en probeerde ik random dingen uit en het bleek gewoon te werken en logisch te zijn en toen kwam er zomaar een zak uit. De euforie jongens. IK WAS ZO TROTS.

img_1258.jpg
Skipbo is zo’n dikke stapel kaarten

Nou ja, de rest is history. Er kwam een zak voor Skipbo. En voor Uno. En voor de Rummikub van mijn pake en beppe (zo lief ben ik dan ook wel weer).

Broer zat me eerst raar aan te kijken, maar na de tweede zak bedacht hij dat een echte dice bag superhandig was. “Of ik dat niet even kon maken” “en dan van een beetje op leer lijkend spul maar dan zacht” “en dan wat kleiner dan die maar groter dan die en dan nog wat meer rechthoekig”

Oftewel: zeer duidelijk.

Sinterklaas was het echter eens met broer en zorgde ervoor dat ik zijn lootje kreeg, dus ik had niet zoveel excuses meer om niet iets uit te vogelen. Dus ging ik naar een heuse stoffenwinkel, waar ik binnen 2 minuten een donkerbruin, superzacht

suede stofje vond voor de buitenkant, om vervolgens 1.5 lang te zoeken naar een stofje zonder vlinders/bloemen/stipjes/piraten voor de binnenkant. WAT. EEN. HEL.

IMG_1243

img_1242.jpg

 

 

 

 

 

 
Het uiteindelijke stofje was dan weer fantastisch – een mix van oude wereldkaartdingen, perfect voor een aardwetenschapper/geocacher/D&D speler – dus ik was happy.

Na enorm veel gemopper op het suede (DAT SPUL SCHUIFT EN DOET EN BOBBELT EN LAAT LOS EN AFJA;FJK A;LK JA; ZO IRRITANT) had ik een fantastische dice bag gemaakt, al zeg ik het zelf. Echt, ZO TROTS. Er was nog meer dan genoeg stof over (ik kan echt nog 15 zakjes maken uit de stof, terwijl ik dus het minimum heb gekocht), dus maakte ik er nog een mini-tasje bij (groot genoeg voor 1 of 2 setjes polydice).

En het is zó cute jongens! Echt, ik vind ze fantastisch. Ik wil ze zelf gewoon ook, want die stofjes zijn echt da best. En dat suede is zó lekker zacht. They’re perfect ❤

IMG_1246
(Mijn eigen setje polydice, want broer mag hem natuurlijk nog niet zien enzo)

Anyway, mocht je ze ook willen maken, ik heb de volgende maten gebruikt.

*Note 1: Ik heb overal nog een extra 0.6 cm totaal bijgerekend voor de zoom (0.3 aan elke kant), maar als je grotere zomen wilt, dan moet je miss overal een cm bij doen ofzo.
*Note 2: voor de boxed corners (= [  ] ) is het zegmaar het aantal cm van links naar rechts, dus totaal (kijk het filmpje, dan snap je dit)

  • Rummikub Normaal  – Rode Bloemen: 18 x 24 cm (6 cm [  ] )
  • Rummikub Ruim – Navy blokjes: 20 x 26 cm (6 cm [  ] )
  • Uno (Rechtop) – Blauwe bloemen: 12 x 16 cm (3 cm [  ] )
  • Skipbo Normaal – Rode Bloemen: 15.5 x 16 cm (3.5 cm [   ] )
  • Skipbo Ruim – Herfst tafereeltje: 16 x 16 cm (3.5 cm [  ] )
  • Dice Bag – Bruin suede: 14 x 18 (3.5 cm [  ] )
  • Mini Dice Bag – Bruin suede: 8 x 12
IMG_1263
Je kunt ze dus ook allemaal omdraaien (you know, reversible) en nergens zijn naden, HOERA!

Maar echt, iedereen kan dit. Ik maakte dit zonder ooit eerder op een naaimachine te hebben genaaid en zonder iemand in de buurt die er iets vanaf wist en het was prima te doen. Gewoon het filmpje volgen en wat uitproberen. Het is zó leuk!!

Dus als je nog een origineel kerst/verjaardags/whatever cadeautje zoekt: this is it (nee echt, iedereen heeft Skipbo en zit steeds te mieren met dat doosje) (ja, ik maak ze dus gewoon voor mijn vriendinnen die nooit een idee hebben wat ze willen hebben, is echt fantastisch) (ja, ze vinden ze ook echt leuk/handig/fijn)

2 gedachten over “The Bag Family (aka diy reversible drawstring (dice) bags, maar dat klinkt zo technisch)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: