YA book covers ontleed (aka: 12 soorten covers + QUIZ van hoe jij eruit zou zien als YA book cover, want dat wil je toch gewoon weten?!)

Ik las laatst op The Book Review een stukje over het feit dat wij zeer grote cover-judgers zijn (#truth). Toen ik daarna in een boekwinkel binnenliep, lette ik natuurlijk extra op alle YA covers … en ineens zag ik het: ER ZIT LOGICA IN DE COVER MADNESS. ER ZIJN CATEGORIEËN.

Zoals jullie begrijpen moest ik hier iets mee doen.

Wat ik dacht: “Leuk! Ik sorteer gewoon even de covers en gooi ze dan in een blog.”
De waarheid: “A;FKJA;FLKJA ;LAKJ HELP ME PLEASE THIS IS IMPOSSIBLE.”


Intermezzo: Inge in paniek1232

Want 1: eerst moet je al die boekcovers online vinden (waarom maken sommige uitgeverijen dat zo moeilijk?! IK WIL GEWOON EEN WERKENDE WEBSITE) (kudos aan Blossom Books #covercopybliss).

Want 2: als je ze dan gevonden hebt, moet je ze gaan sorteren. Ik ben echt een n00b, dus ik heb letterlijk de foto’s namen gegeven als “kind 1”, “dingetjes 3” en “cool 5”

Want 3: als alles gesorteerd is, moet het nog op de een of andere manier in een blogje en ALLES VERSCHOOF STEEDS AFAJ;LAKJ*. Wat ik allemaal wel niet voor jullie over heb

*Tipje: maak collages. DAT WERKT.


Er komen bijna categorieën aan HOERA

Even een disclaimer: ik heb geprobeerd om van elke uitgeverij random wat recente covers te pakken, plus wat bekende titels, tot ik door de covers de boeken niet meer zag (#slechtegrap) en het wel weer goed vond.

Without further ado: COVER TYPES.

… Of scroll gewoon naar beneden voor de quiz (QUIZZES FOR LIFE WHO CARES ABOUT CATEGORIES ANYWAY)

1. “Met hokjes lijkt het meteen heel wat”

Vierkantjes zijn superhandig, want die zorgen ervoor dat mensen direct aan allerlei andere vierkante dingen denken. Zoals polaroids of post-its of zakdoeken of pannenlappen of vloerkleden of wc-tegeltjes. Duidelijk. Logisch.

blokjes


2. “We doen gewoon een mysterieus mens met een wapen want cool”

Er is niets dat ‘dit is een cool boek vol actie voor zowel jongens als meisjes’ zegt als een wapen, dus we geven de personen op de voorkant gewoon een mes. Of een boog. Of een pistool. Whatever, zolang het maar stoer staat.

cool


3. “We kunnen niet kiezen dus we gooien gewoon alles op de cover #whocares”

De uitgever en vormgever speelden het spelletje “ik wil graag zien … ” en zijn vergeten om STOP te zeggen. Daarbij, boeken zijn duur genoeg, zo krijg je tenminste waar voor je geld.

dingetjes


4. “Everybody loves food”

Hoe zorg je ervoor dat een boek iedereen aanspreekt? Je gebruikt de universele behoeften. Iedereen weet dat koekjes, taart en ijs op nummer 1 staan, dus ja.

eten


5. “We weten niet wat voor gezicht erbij hoort. Weet je wat, we doen wel een schim”

Sommige lezers houden niet van gezichten op covers, want soms lijken die niet te passen bij de personages. Oplossing: we doen gewoon vage schimmen waarvan je soortvanbijna-eenbeetjeongeveer kunt zien wat het is. Succes ermee.

schim


6. “Gebouwen en skylines zijn awesome”

We hebben al een gespierd iemand/mooie kleuren/een titel, nu moet er alleen nog iets interesssants bij. Weet je wat, we doen gewoon een gebouw of nee, een volledige skyline! Mensen hangen die dingen vaak genoeg op de muur, dus op een boek is top.

stad


7. “We hebben een goede titel, dat moet genoeg zijn”

Wat is dat gezegde ook alweer … less is more. Met zo’n titel en zo’n inhoud leidt een  cover alleen maar af. Fancy font en wat kriebeldingen en tadaa!

tekst


8. “PRETTY DRESSES EVERYWHERE”

Wacht, het gaat over een meisje? En er is iets romantisch? En ze draagt jurken? Only one choice left: #instaprincess.

jurk.jpg


9. “HET BOEK ACHTERVOLGT ME”

Omdat er niets fijners te bedenken is dan een boek dat je judged als je even stopt met lezen. Of er niet doorheen komt. Of stiekem toch een nieuw boek koopt. Helemaal niet creepy ook.

oog


10. “We hebben geen zin om iets te bedenken dus je doet het er maar mee”

HELP WE MOETEN NOG ZOVEEL DOEN, WINACTIES SOCIAL MEDIA BLOGTOUR EDITING DRUKWERK LEZEN KAT AAIEN HOND UITLATEN TAART ETEN. Weet je wat, deze cover is prachtig zo. Vinkje erbij. Aka: I’m just soooooo bored #yawn

gaap


11. “Een random rond ding als teken van een very special snowflake”

We weten allemaal dat vierkant super instagramenzakdoekjeswaardig is, maar rond is overduidelijk spannend en schreeuwt “special snowflake moet de wereld redden”. Wat het betekent? Ehm, dat staat wel ergens uitgelegd. Ergens.

rond.jpg


12. “Random zwevende mensen, super mysterieus en spannend enzo”

We laten gewoon mensen in het luchtledige zweven, dat trekt meteen de aandacht. SERIOUSLY THOUGH, WAAROM ZWEVEN DIE MENSEN. IS DIE ENE DOOD? EN WAAROM GILLEN ZE NIET ALLEMAAL. ALS IK ZOU ZWEVEN ZOU IK DIK IN PANIEK ZIJN. Anyway.

zweef


De belangrijkste vraag van allemaal

Hoe zou jij eruit zien als je een YA cover was?

Dat is de grote filosofische levensvraag. But don’t worry, I CAN SAVE YOU FROM THE INCREDIBLE SUSPENSE. Je vult gewoon deze quiz in en tadaa: je kunt verder met je leven. Is dat niet fijn? Dat dacht ik ook. Nog heerlijker: hij heeft altijd gelijk want ik ben alwetend

TAKE ME THERE NOW (pretty please?)

Untitled
Preview: dit is dus vraag 1

Laat je even weten hoe je eruit zou zien? IK BEN NIEUWSGIERIG OKAY

21 gedachten over “YA book covers ontleed (aka: 12 soorten covers + QUIZ van hoe jij eruit zou zien als YA book cover, want dat wil je toch gewoon weten?!)

Voeg uw reactie toe

 1. Hahhahhaha deze blogpost is echt geweldig! Heb keihard moeten lachen. Ik val trouwens binnen de “We doen gewoon een mysterieus mens met een wapen want cool” 😂

  Like

   1. Pijl en boog waarschijnlijk 😄 moet ik nog wel even oefenen, maar in games kies ik dat wapen vaak 😁

    Like

 2. Oooohh Inge ik heb net je blog ontdekt door je reacties op mijn blogs (The Book Review, thanks voor de vermelding trouwens, zo lieff!) en ik vind je GEWELDIG! Echt, de humor in deze post alleen al, briljant. En je hebt nog helemaal gelijk ook. OOHH EN IK HEB EEN PRETTY DRESS-COVER. Dat zijn de beste. Nogmaals, geweldig dit!

  Like

  1. Join the club! Meer dan de helft van de mensen is lekker eten, dus er moeten echt gewoon meer lekker eten covers komen 🙂 Ik stem sowieso voor chips, maar ik heb liever een echte kip op de cover dan kipkluifjes xD #sorrynotsorry

   Like

 3. Hahahaha, ik ben echt stukgegaan hier. “Random zwevende mensen, super mysterieus en spannend enzo” is dé grote reden voor mij om een boek te ontwijken, want tien van de tien keer ehh… ik bedoel, regelmatig zijn dat van die stiekeme romances die net doen alsof ze paranormal/urban fantasy of dystopian zijn en ugh. De synopsis moet dan wel echt supergoed zijn, wil ik er toch over nadenken.

  Anyway, blijkbaar ben ik zéér mysterieus en draag ik een wapen. NICE!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: