Everything, Everything

cover-for-everything-everything-300x453@2xHet is echt al meer dan een halfjaar geleden dat ik het boek Everything, Everything van Nicola Yoon las. Ik hoorde er eigenlijk alleen maar (super)positieve dingen over en ik had er echt superveel zin in (ik bedoel: een casual African American/Japanese biracial hoofdpersoon? Yes please), maar PREPARE FOR THE RANT. Ik heb zóveel emoties bij dit boek en nu ik een blog heb, ga ik ze uiten ook.

Het boek gaat over Maddy. Ze heeft SCID (a.k.a. het bubble-syndroom): haar immuunsysteem werkt niet, simpel gezegd, waardoor ze doodziek kan worden van basically alles en ze dus in een steriele luchtbel moet leven. Oftewel, Maddy komt haar huis niet uit. Nooit niet. Haar hele leven bestaat uit haar moeder, Carla-de-zuster, online school en HEEL VEEL WITTE DINGEN (serieus, waarom is echt alles wit daar?!). Dan komen er nieuwe buren en you guessed right: Maddy wordt verliefd op buurjongen Olly. Hij ook op haar (gelukkig).

Tot zover het plot overview. Klinkt best wel tof toch? En dat klopt, want ik vond het eerste gedeelte ook echt heel erg leuk. I mean:

 • De cover is ZO MOOI KIJK DANcover-for-everything-everything-702x336@2x
 • Er zitten plaatjes in het boek. I mean, wie houdt er nu niet van plaatjes?!
 • Biracial hoofdpersoon zonder dat het boek erover gaat. Ouders vonden elkaar lief, trouwden en voilà: Maddy. Heerlijk positief allemaal.
 • Maddy ❤ Ze leest boeken, schrijft supertoffe rewards in elk boek (Drink tea with me (Madeline) in a lighthouse in the middle of the Atlantic Ocean in the middle of a hurricane), blogt en maakt awesome architectuur opdrachten voor school. Oh, en ze speelt fonetisch Scrabble #lifegoal

 • De relatie tussen Maddy en haar moeder. Like, de moeder is aanwezig in haar leven en ze zijn close en spelen samen spelletjes (oh ja, haar vader en broer zijn dus jaren geleden door een ongeluk overleden dus zijn ze samen)
 • Olly en Maddy zijn zo cute samen en ze vullen elkaar aan en hun leven heeft ook nog parallellen (#literary analysis) en het is zo mooi en ik SHIP ZE ZO ERG
 • De schrijfstijl is heel fijn. De hoofdstukken zijn superkort, de zinnen lezen fijn, je wilt weten wat er gebeurt en het is echt gewoon grappig en lief en leuk.

Oftewel, ik was echt heel erg blij met het eerste gedeelte van het boek. Als ik sterren zou geven, zou het iets van 4 van 5 sterren zijn. Leuk dus.

Maar toen… werd het spoilerig. Als je het boek nog niet hebt gelezen en niet gespoilerd wilt worden*, moet je hier ophouden met lezen WANT SPOILERS COMING UP AHEAD. Hier, een GIFje ter afscheid:

cute-bunnies-awesomelycute.com-10
* Je mag natuurlijk altijd doorlezen als je het boek nog niet hebt gelezen, maar wel gespoilerd wilt worden. Of als je het boek niet wilt lezen en denkt: YES RANTS. Of als je al gespoilerd bent en denkt: whatever. Great. Now that’s clear…

Okay, als je hier bent: WELCOME TO THE RANT. Er zijn twee delen van de rant, die ik  Part 1 en Part 2 ga noemen #origineel. Goed, let’s get to it.

Part 1: WHAT IS UP WITH ALL THIS

Goed, Maddy en Olly worden dus verliefd en Carla-de-zuster is lief en laat ze elkaar ontmoeten het is zo cute, maar dan besluit Maddy dat ze naar buiten wil gaan en dan vliegt ze samen met Olly naar Hawaii en er zijn zoveel vragen en issues?!

 • De ziekte wordt eigenlijk compleet niet uitgelegd. Het stopt bij: ik kan van alles ziek worden en luchtfilters overal en check-ups elke dag en don’t go outside because spontaneous combustion. Het is best een unieke ziekte en het is echt een groot stuk van het plot, dus iets meer info zou zegmaar best wel fijn zijn?
 • Okay, ik weet echt niet veel van SCID (zie punt hierboven), dat geef ik meteen toe, maar er zijn echt dingen waar ik vraagtekens bij had. Zo eet Maddy eigenlijk basically alles en dat voelt voor mij gewoon vreemd. Hoezo kun je overal ziek van worden, maar kun je wel alles eten? Gluten of pinda’s of zuivel zijn echt heel veelvoorkomende allergieën en aangezien ze een heel zwak afweersysteem heeft, vind ik dit gewoon ongeloofwaardig. Nogmaals, misschien kan het best, I don’t know, maar ik vind het vreemd.
 •  Naar buiten gaat equals certain death voor Maddy, dus om uit huis te gaan zijn er airlocks en cijfercodes, maar als Olly en vader de epic throwdown hebben is ze ineens binnen een paar seconden buiten? JA MAAR HOE DAN.
 • Maddy was eigenlijk altijd best wel tevreden thuis. De band met haar moeder is goed, ze heeft online school, leest veel en heeft zich erbij neergelegd. Dan komt Olly en wil ze meer en gaat ze supergrote risico’s nemen (ze gaat niet even naar de zee toe, nee, ze vliegt direct voor een vakantie naar fudging Hawaii) om met hem te zijn en ‘echt te leven’. Er zijn hier twee dingen die ik dik problematisch vind:1. Het is het aloude cliché: als je een beperking hebt, dan besta je niet tot je “echt leeft” DUS DOE WAT JE WILT EN STOP MET REKENING HOUDEN MET JE ZIEKTE EN VOORZICHTIG DOEN EN WHO CARES ABOUT DYING. I mean … ik heb een zus met een scala aan beperkingen en dat is fudging lastig en ja, ze wil ook graag meer, maar niet voor twee dagen en dan daardoor doodgaan #houdgewoonopokay

  2. Okay, als ik het voorgaande even loslaat: goed voor Maddie dat ze meer wil dan ze heeft en zelf de controle wil nemen en niet meer haar moeder alle beslissingen wil laten maken. You go girl … het zou alleen fijn zijn als ze dit deed voor zichzelf en niet voor Olly. Er staat gewoon letterlijk in het boek dat ze zonder Olly nooit naar buiten was gegaan en dat ze een vriendin wilde zijn die gewoon alles zou kunnen, net als hij. EXCUSE ME WHILE I GO SMASH A CROP OF LETTUCE.

  Ik heb dus echt een probleem met het feit dat Maddy haar gezondheid en daarmee HAAR LEVEN op het spel zet voor liefde. Zelf heb ik al problemen met het feit dat Maddy dus zomaar naar buiten gaat (je kunt doodgaan and you don’t care), maar als ze dit echt gewoon voor zichzelf zou besluiten, dan okay, maar nu doet ze het voor liefde en dat vind ik gewoon fudging naar, want wat voor boodschap geef je nu mee aan je lezers?

 • En heel kort, maar waarom belt niemand de politie of weetikveelwie als ze erachter komen dat Maddy weg is? HALLO ZE KAN DOODGAAN. Het is zo onlogisch dat je er dan achteraan reist en niemand inlicht DIE AL OP HET EILAND IS.
 • HOE KOMT ZE AAN EEN PASPOORT OF ID OM NAAR HAWAII TE VLIEGEN. Like, ze leeft haar hele leven al binnen, dus waarom zou ze hem hebben? En als ze hem al heeft, dan bergt haar supercontrolling LYING mother hem echt wel goed op. Er wordt niet over gepraat in het boek, maar it’s a legit question, y’all (met dank aan Eline)
68881-Sweet-Cuddly-Bunnies
KIJK NOU HOE LIEF DEZE BUNNIES ZIJN ❤ ❤ ❤

Part 2: WHY YOU RUIN EVERYTHING, EVERYTHING

… okay, nu we allemaal fijn weer even konden ademhalen door de bunnies komt hier de megagrote spoiler-en-plottwist: Maddy is helemaal niet ziek. Haar moeder is getraumatiseerd door het ongeluk van haar broer en vader en wilde voorkomen dat ze Maddy zou verliezen en dus sloot ze haar op in huis onder het mom van SCID. Door alle jaren in huis heeft Maddy een zwak immuunsysteem, maar als ze langzaam blootgesteld wordt aan dingen dan is alles weer rainbows and sunshine happily ever after.

JF;ALKFJA ;FIEJA ;FILJA F;AIEJ FA;

Echt, ik kan er nog steeds zo boos om worden. Dit is dus zo’n overduidelijk geval van ableism dat ik er naar van word. Dit einde impliceert eigenlijk dat je geen happy ending kan hebben, behalve als je gezond bent. WAAROM. Echt, waarom moet alles zo verpest worden door deze plottwist. Ja, het is lastig als Olly en Maddy samen zijn en Maddy haar huis niet uit kan zonder speciale kleding of maskers of whatever, maar er zijn zoveel mensen met een beperking of ziekte op de wereld die niet ineens een magical unicorn oplossing hebben en die ga je nu compleet voorbij. Of beter gezegd: dit boek gaat eigenlijk gewoon ten koste van mensen die echt SCID of een soortgelijke beperking hebben.

Het is gewoon zo jammer, want het boek had zoveel potentie en begon gewoon zo leuk?! Ik had zo graag gewild dat Nicola Yoon deze kans had gegrepen om aan iedereen te laten zien dat je ook met een beperking een gelukkig en goed leven kan leiden, zelfs met alle lastige problemen en situaties die zich zullen voordoen. Dan maak je pas een statement.

Nog een alinea want dit verhaal is nog niet lang genoeg

Voor het geval het nog niet duidelijk was: ik heb zegmaar veel emoties over dit boek. Na het lezen was ik eigenlijk vooral verbaasd over het feit dat zoveel mensen er zo positief over zijn?! Like, ik hoor alleen maar lyrische verhalen om me heen en daardoor word ik nog pisnijdiger. Echt, ik snap dat je het een leuk boek vindt: het leest fijn, het is supercute, DIE VOORKANT.

Maar ziet niemand dan hoe problematisch dit boek is? Hoe dit vooroordelen kan versterken en verspreiden? Hoe dit boek enorm pijnlijk kan zijn voor mensen, vooral jongeren, met een berperking die dit lezen en waartegen basically geroepen wordt dat ze niet gelukkig kunnen worden als ze niet gezond zijn?

Ik vind het pijnlijk dat er nog zoveel onwetendheid is onder lezers en ik vind het haast nog erger dat ik het soms mensen ook gewoon niet kwalijk kan nemen dat ze het niet weten. Als je als blanke tiener bent opgevoed in Nederland heb je vaak onbewust een ableist bias. In de maatschappij gebeurt er naar mijn idee nog te weinig om dit tegen te gaan.

Mocht je dit dus lezen en denken: goh, zo had ik nog nooit over dit boek nagedacht, dan wil ik je ook echt geen schuldgevoel aanpraten. Tot een paar jaar geleden wist ik het zelf ook niet. Ik wil je wel vragen om je erin te verdiepen*, je ervan bewust te worden en het te verspreiden onder vrienden en familie, zodat we met z’n allen toeleven naar een samenleving waarin mensen met een beperking niet ondergeschikt zijn aan de gezonde mensen. Ze zijn anders, ja, maar iedereen is anders dus so what.

Spread the bookLOVE.

* Lees bijvoorbeeld de Wikipedia-pagina of deze Tumblr die er speciaal voor opgericht is. DANK JE WEL. BUNNY CUDDLES AND KISSES FOR YOU ❤

bunnies-bunny-cute-kiss-rabbit-Favim.com-371435.gif

4 gedachten over “Everything, Everything

Voeg uw reactie toe

 1. Ik kan je gedachtegang goed volgen, maar vind het ook een heel mooi voorbeeld van het gegeven dat iedereen boeken leest vanuit hun eigen kader. Jij kent iemand met een beperking, dus bent heel er gefocust op die kant van het verhaal. Dat is niet iedereen en misschien omdat ze dat los kunnen laten, mensen het wel een supermooi boek vinden.

  Ik studeer psychologie en vind de acties en gedachten van de mensen in boeken een van de belangrijkste aspecten. Voor mij was het dan ook heel interessant om te lezen dat moederlief zulke drastische maatregelen nam n.a.v. een trauma – iets wat ik al van mijlenver aan zag komen, maar ik was toch even verward na de I’M DYING scene in… waar was het ook alweer? Oh Hawaii.

  En idd, over de ID kaart en over het zo snel naar buiten rennen tijdens de throwdown, dacht ik precies hetzelfde!

  En je punt over het alles opgeven voor de liefde – snap ik ook nooit. Maar het is weer een mooie Romeo & Juliet situatie – wat ik ook niet snap. Ze zijn allebei dom. En in dit geval is Maddie ook een beetje dom – maar ze haalt haar levenservaring uit boeken en films etc., dus aan de andere kant is het ook weer niet super gek.

  Leuke rant! Leuke bunnies! Leuke laatste kopje, haha!

  Like

  1. Ik leer weer wat: je moet comments dus blijkbaar eerst een keer approven. Maar thanks, mooie reactie ❤

   Ik ben het er helemaal mee eens: "books belong to their readers". Elke lezer heeft weer een heel andere belevingswereld en andere ervaringen en dat heeft zeker invloed op hoe je een boek beleeft. I mean, zelfs de tijd van de dag, of welk boek je ervoor las, of de gebeurtenissen op het nieuws kunnen mede bepalen of je een boek goed vindt of niet. Ik snap ook zeker wel dat mensen het een supermooi boek vinden, het is echt goed geschreven en het heeft inderdaad interessante aspecten (op het begin was de wereld van Maddie ook zo interessant om te lezen en die hele moeder-dochter relatie door het boek heen is ook goed gedaan). Maar ja… dan toch de rant xD

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: